Het tweede schaakteam van BDSV heeft verrassend haar eerste wedstrijd tegen SV Pegasus uit Zwolle gewonnen. Door de samenwerking met 3 regionale bonden (OSBO, SBO en SGS) is er nu 1 grote competitie. Barneveld lag altijd op de grens van SGS/OSBO en is dit seizoen ingedeeld in het ‘OSBO’ gebied. Voor ons allemaal nieuwe tegenstanders. De eerste wedstrijd mocht het team naar Zwolle tegen op het papier veel sterkte tegenstander.
Het 2e schaakteam speelde op een gezellig bovenverdieping van een cafétje in Zwolle. De sfeer was goed, alleen de temperatuur was vergelijkbaar met de afgelopen zomermaanden!

Paul v/d Hammen was afgelopen seizoen ongeslagen en helaas heeft hij deze reeks niet voort kunnen zetten. In de opening verloor hij snel zijn paard. Hij begon een tegenaanval en won met 6 op een rij. Maar het gaat om schaken…. helaas kwam BDSV 2 vroeg op de avond al op achterstand.
De jonge Fabian Rijken, voor het eerst basisspeler van BDSV 2 speelde op het 6e bord. Hij verloor een pion en kort daarna een stuk. Wel bleef hij druk uitoefenen op zijn tegenstander, maar die speelde het prima uit. Een 2-0 achterstand.

Andries van Dulken (bord 4) ging lange tijd gelijk op. Zijn tegenstander bouwde veel druk op de koningsvleugel, maar Andries kon het steeds weer verdedigen. Ondertussen kon hij zijn eigen aanval opbouwen en zijn tegenstander zag een penning over het hoofd. De achterstand werd gelukkig iets kleiner. 2-1.
Op bord 7 speelde Kees Hendriksen. Kees is ruim 13 jaar geleden jarenlang lid geweest en toen door drukte gestopt. Maar hij is gelukkig terug! In de interne competitie zorgde hij al voor verrassende uitslagen en ook voor het 2e team speelde hij een prima partij. Een eindspel met veel pionnen en hij het loperpaar tegen het paardenpaar. Het leek erop dat hij het niet ging redden, maar opeens kwam het remiseaanbod. Een perfect resultaat. Zeker als je weet dat hij 13 jaar weinig geschaakt heeft.

Op bord 8 viel Johan v/d Broek in. De avond ervoor had hij onze bord 2 speler al op remise gehouden en hij was van plan om minimaal hetzelfde te gaan doen. Hij speelde een prima pot en kwam in het eindspel zelfs iets beter te staan. Maar het was niet zomaar gewonnen en hij had ook nog maar weinig tijd. Remise was het resultaat.

Met een 3-2 stand gingen we het laatste kwartiertje in. Jeroen van Winkoop en Marcel Janssen stonden allebei prima, maar de stelling van Willem Verheij was lastig. Maar Willem weet vaak wat mindere stellingen om te zetten en won op een fraaie manier zijn partij.
Bij Jeroen van Winkoop kwam de Hollandse opening op het bord. In een aftrekschaakje won hij eenvoudig een loper en 2 pionnen. Toen was het een kwestie van de koningsvleugel kapot te spelen en won hij de partij.

Teamcaptain Marcel Janssen speelde op bord 3 een goede pot. Lastigste stelling, maar naar een lange tijd de druk blijven houden won hij een belangrijk pionnetje. Hij dacht met een loperoffer de partij te winnen, maar zag een paardenzet over het hoofd. Gelukkig kon het daarna eenvoudig afgewikkeld worden naar een remise. Hiermee was de eerste overwinning van het seizoen een feit!

S.V. Pegasus 1

Barneveld 2

Hubers , J.L.A.G. (Han) 1852 Winkoop van, J. (Jeroen) 1754 z-w 0 – 1
Faber , K.A. (Krine) 1818 Hammen van der, P.A. (Paul) 1754 w-z 1 – 0
Ravensteijn van, A.L.P.M. (Antal) 1810 Janssen , M.J. (Marcel) 1723 z-w ½ – ½
Holtrop , B.S. (Bernard) 1737 Dulken van, A. (Andries) 1711 w-z 0 – 1
Wal van der, P. (Piet) 1744 Verheij , W. (Willem) 1563 z-w 0 – 1
Halm van, M. (Mike) 1796 Rijken , F. (Fabian) 1410 w-z 1 – 0
Braak ter, M. (Menno) 1701 Hendriksen , C. (Kees) 1586 z-w ½ – ½
Pol , M. (Marcel) 1575 Broek van den, J. (Johan) 1515 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1754 Gemiddelde Rating: 1627 3½-4½