Na de met 1-3 verloren thuiswedstrijd stond 4 december de uitwedstrijd tegen VOG1 in Westbroek op het programma. De eerste uitwedstrijd voor het 4e viertal. Precies om 19.30u arriveerden wij in Westbroek bij het mooie dorpshuis. De koffie stond klaar en na een hartelijke ontvangst konden we achter de borden plaatsnemen. De ontvangende partij verbaasde zich over de jeugdigheid van het viertal. Dat namen wij op als een mooi compliment voor de club, waarin de jeugd goed doorstroomt naar de senioren!

Alle vier kwamen wij zonder materiaalverlies door de openingen heen. Maarten op bord 1 stond degelijk, maar niet zo actief vanwege een tempoverlies met een loper. Jelle speelde zijn stukken goed naar buiten maar werd wat teruggedreven door de pionnen van de tegenstander. Wouter op bord 3 had het prima onder controle en ook Fabian ging prima.

Na verloop van tijd kwam Jelle, spelend op bord 2 met zwart, wat meer in verdrukking door een actieve vijandelijk toren midden op het bord en 2 passieve paarden aan zijn kant. Zijn paarden konden niet de juiste velden vinden en toen hij een vijandelijke toren op de 7de rij zag verschijnen werd het erg lastig. Tegen dat geschut en enkele oprukkende centrumpionnen kon hij zijn koningsstelling niet meer verdedigen. Na toch wel een goed gespeelde partij werd hij uiteindelijk mat gezet.

Ondertussen ruilde Wouter, met wit op bord 3, de meeste stukken met de tegenstander af zonder dat aan 1 van beide zijde een groot overwicht ontstond. Er bleven 6 pionnen, een toren en een loper over aan beide zijden. De tegenstander bood remise aan en Wouter accepteerde dit, achteraf gezien erg verstandig.

Fabian op bord 4 met zwart leek wat in de problemen te zitten. Hij stond geen materiaal achter, maar een aantal vijandelijke pionnen waren al ver opgerukt. Plotseling maakte zijn tegenstander in een inschattingsfout waardoor Fabian een vrijpion kreeg en die was al snel niet meer tegen te houden. Met een grote glimlach haalde Fabian het punt binnen.

Met een stand van 1,5 – 1,5 kwam nu alles aan op de laatste partij. De tegenstander van Maarten was zoals gezegd wel wat actiever en Maarten verloor wat terrein, maar geen materiaal. Er ontstond een aanval met de dame en het paard op de koningsvleugel. Deze kon Maarten pareren door 24. h4 te spelen (zie afbeelding). De tegenstander maakte vervolgens een fout door 24. ..f6 te spelen, in de hoop Maartens paard de bewegingsvrijheid te ontnemen. Hij zag echter over het hoofd dat deze stelling (door een ‘aftrekpinning’ door de loper op e2) hem zijn paard kostte na 25. Ph2. Met een paard minder hield hij nog enkele zetten prima stand en Maarten kwam zelfs in tijdnood omdat hij geen goede mogelijkheden zag voor een doorbraak. De 2 torens op de D-lijn bleven levensgevaarlijk. Totdat de tegenstander zomaar een toren weggaf vervolgens ook meteen opgaf.

Daarmee kwam de eindstand 1,5 – 2,5 voor BDSV op het scoreblad en mocht het jeugdige viertal met de punten in de tas en een ervaring rijker richting Barneveld!