De denksporters van de Barneveldse Dam- en Schaakvereniging (BDSV) kunnen vanaf dinsdag 4 september terecht in het Nationaal Pluimveemuseum, aan de Hessenweg in Barneveld. Net op tijd, want vier dagen daarna levert de vereniging het huidige pand aan de Churchillstraat leeg op aan de gemeente Barneveld. ,,We zijn heel blij dat het alsnog gelukt is op tijd een alternatief te vinden. Het was wel kantje boord.’

Dat meldt Marcel Janssen namens de BDSV. Het huidige denksportcentrum aan de Churchillstraat, vlak achter het Schaffelaartheater, staat op de nominatie om gesloopt te worden, omdat hier nieuwbouw van de Ds. J. Fraanjeschool gepland is. Reden voor de club en de gemeente om het afgelopen halfjaar intensief te zoeken naar een tijdelijk onderkomen voor de vereniging. Ruim dertig mogelijke locaties passeerden de revue, maar aan het pluimveemuseum werd nooit gedacht.

UITSTEKENDE PLEK ,,Gek eigenlijk, want dit is écht een uitstekende plek”, zegt Janssen tevreden. ,,Er had alleen nog niemand aan gedacht, totdat de kok in het gemeentehuis deze suggestie opperde. Zo zie je maar weer. Dit was een goede laatste zet.” Het waren uiteindelijk de fracties van Burger Initiatief en ChristenUnie die de verschillende partijen met elkaar in contact brachten.

Vanaf september kan de vereniging elke dinsdagavond gebruikmaken van de koffiekamer en de Mobazaal in het museum. ,,De koffiekamer heeft een bar en de ruimte is met een geluidswerende wand in tweeën te splitsen. Precies de faciliteiten die we nodig hebben voor de wedstrijden en trainingen. De Mobazaal zullen we niet elke dinsdag nodig hebben.” In oktober kan de BDSV het gehele speelschema voor komend schooljaar overleggen aan het museum, zodat eventuele andere activiteiten daarop aangepast kunnen worden. BDSV denkt goede en praktische afspraken te kunnen maken, waardoor wij het gevoel hebben dat het hier helemaal goed gaat komen.”

UIT DE BRAND Dat laatste denkt voorzitter Cees Floorijp van het pluimveemuseum ook. ,,We hebben de ruimte beschikbaar en op dinsdagavond staat het meestal ook leeg, dus waarom niet. Als we de club hiermee uit de brand helpen, doen we het graag.” Wat hem betreft maakt het ook niet veel uit hoe lang de denksporters in het Pluimveemuseum onderdak vinden. ,,Twee jaar of drie jaar is voor ons geen probleem, en als ze eerder weg willen kan dat ook.” Het speelschema is een goede hulp, vervolgt Floorijp. ,,Het kan voorkomen dat we groepen ontvangen of dat vergaderingen uitlopen en we even één van de ruimtes langer nodig hebben, maar dat stemmen we dan goed met elkaar af.”

TEVREDEN Daarmee komt nu een eind aan een zoektocht naar een tijdelijke locatie, die op een gegeven moment dringender werd. De vereniging voerde de druk bij de lokale politiek op, toen de vrees ging ontstaan dat er niet op tijd een tijdelijke locatie voorhanden zou zijn. Voor politieke partijen onaanvaardbaar, aangezien de BDSV zelf niet gevraagd heeft om de verhuizing. Ook de gemeente Barneveld is daarom tevreden met deze tijdelijke oplossing, laat woordvoerder Patricia van Putten weten. ,,En het is alsnog op tijd gelukt, want de sloop van het pand aan de Churchillstraat staat nu gepland voor op zijn vroegst eind september.”

Hoe lang de dammers en schakers hun vleugels zullen uitslaan in het pluimveemuseum, is nog niet zeker. ,,Maar ik verwacht dat we er toch wel zo’n drie jaar zullen zitten, in afwachting op een structurele oplossing voor de vereniging”, zegt Janssen. Daarvoor loopt inmiddels een onderzoek. Naar verwachting wordt in november meer duidelijk.

Bron: Barneveldse Krant (Wouter van Dijk)