Op vrijdag 25 oktober speelde de dammers van BDSV (Barneveldse dam –en schaakvereniging) de lastige uitwedstrijd tegen DUO Doetinchem (Dammers Uit Oost). Een sterk team dat op maar liefst 5 van de 8 borden ratingoverwicht hadden. Dat het uiteindelijk 8-8 werd is een mooie beloning voor de dammers uit Barneveld.

Als eerste was Jur klaar tegen Tom Rinner. Beiden spelers leverden hun zetten razendsnel af. Jur pakte hierbij het centrum, maar dit ging ten koste van zijn bewegingsvrijheid. Jur kon in het late middenspel nog een venijnig zetje uithalen, maar deze werd helaas gemist en Jur moest zich even later gewonnen geven. Ap speelde tegen de sterkste speler aan de kant van DUO, namelijk tegen MI Wouter Ludwig. Ap leek wat ongemakkelijk uit de opening te komen waardoor zijn tegenstander zijn stand makkelijk kon opbouw en ontwikkelen. Vakkundig werd de linkerkant van Ap leeg gespeeld en ook Ap moest zijn meerdere erkennen. Evert speelde een spannende partij tegen Gerrit Wassink. Evert zocht de aanval op en deze werd consequent onder vuur genomen om vervolgens met zetjes te dreigen. Evert doorzag alles keurig en na een spannende partij werden de punten gedeeld.

Ed speelde geheel volgens zijn eigen stijl tegen Ralf Richters. Ed kwam weliswaar onder druk te staan, maar wist zich knap te verweren. Ook deze partij eindigde in remise. Paul draait nog niet echt lekker dit seizoen. De partijopzet is elke keer goed, maar echte scherpte lijkt te ontbreken en zo ook deze avond. Tegen de sterke Dinant Spieker ontstond er een principieel gevecht. De stand moet ongetwijfeld in evenwicht zijn geweest. Maar gezien de tijd van zijn tegenstander besloot Paul wat schijven van het bord te ruilen waarna er hopelijk een spannende stand overbleef. Spieker wist dit dunne stand helaas feilloos naar winst te voeren. En zo stonden het opeens 8-2 in het voordeel van DUO, maar de Barnevelders gaven zich niet zomaar gewonnen.

Matthias kwam goed uit de opening tegen Henk Hoekman. Beetje bij beetje probeerde Matthias zijn stand verder uit te bouwen, maar het voordeel verwaterde toch weer. Gebruikmakend van de tijdnood van zijn tegenstander bleef Matthias snel spelen en dit bleek succes te hebben. In een eindspel dat remise was wist Matthias toch nog de volle buit te pakken. Jan (Cysouw) speelde een spannende partij tegen jeugdspeelster Marit van Haaren. De partij ging lang gelijk op en het was maar de vraag of Jan zou gaan winnen. Gewoon door blijven gaan en druk blijven zetten is altijd goed en dat deed Jan dus. Zijn tegenstander begon hier en daar wat foutjes te maken en na schijfwinst volgde niet veel later partijwinst. En zo stond het 8-6 met nog één partij te gaan.

Bram was als laatste bezig tegen Michiel Bibbe. Na een gelijkwaardige opening leek de opbouw van Bram beter. Hij kon rustig zijn schijven ontwikkelen en het centrum pakken. Omdat winst noodzakelijk was probeerde Bram er toch nog iets van te maken en kwam ogenschijnlijk verloren te staan, maar gelukkig zag zijn tegenstander dit niet. Bram maakte hier dankbaar gebruik van en kwam in een zeer kansrijk eindspel terecht (4 schijven tegen 1 schijf) normaal gesproken wint dit, maar de schijven stonden net verkeerd. Echter, het was dit ontzettend moeilijk te zien dat het remise was en Bram nam zijn kansen optimaal waar en won de partij! 8-8

Een mooie meevaller tegen dit sterke team en zeker na die 8-2 achterstand. De Barneveldse dammers geven zich niet zomaar gewonnen, zo blijkt ook nu weer. De volgende wedstrijd zal tegen WSDV Wageningen 2 zijn.