BARNEVELD] De Barneveldse Dam- en Schaakvereniging (BDSV) maakt zich grote zorgen over de toekomstige huisvesting. Was eerder al duidelijk dat de vereniging op termijn de huidige locatie aan de Churchillstraat, in de schaduw van het Schaffelaartheater moet verlaten, inmiddels is voor de vereniging per 1 augustus de huur opgezegd. Dat terwijl er nog geen duidelijk beeld is van een alternatieve plek. ,,Waar moeten wij vanaf augustus gaan schaken en dammen?”

Dat zegt Marcel Janssen namens de commissie huisvesting van de BDSV. De vereniging heeft inmiddels haar bezorgdheid ook geuit in een brief aan wethouder Didi Dorrestijn. Nu het uitgangspunt is dat vanwege nieuwbouw voor de Ds. J. Fraanjeschool het huidige gebouw waar onder meer de dam- en schaakvereniging is gehuisvest, moet wijken, wordt de zoektocht naar een nieuwe plek urgent. ,,Dat de opzegging van de huur al zo snel zou volgen, hadden we niet verwacht, daar hebben we ook weinig begrip voor”, zegt Janssen. Vorig jaar juni nog stelde de gemeenteraad in de Kadernota vast dat een alternatieve structurele plek voor de vereniging gevonden moet worden vóórdat de huidige plek verdwijnt. ,,Maar de ontwikkeling van een nieuwe accommodatie lukt niet binnen een paar maanden.”

De vereniging maakt in de brief niet alleen haar zorgen kenbaar, maar geeft ook aan flexibel te willen zijn. ,,Indien nodig willen we ook wel voor een korte periode van een andere locatie gebruikmaken, mits de nieuwe plannen helder en duidelijk zijn.” Op dit moment wordt de mogelijkheid onderzocht voor een tijdelijke óf structurele locatie bij de Oosterboshal. ,,Daar zijn we op zich best positief over, maar we willen er wel graag meer duidelijkheid over. Deze plek vraagt namelijk wel om een forse aanpassing.”

Het ideaalbeeld voor de vereniging zou volgens Janssen zijn om een nieuw multifunctioneel denksportcentrum te realiseren in de omgeving van de huidige locatie. Eerder meldde deze krant al dat de vereniging daarbij aansluiting zoekt met andere verenigingen voor allerhande denksporten, nieuwe binnensportactiviteiten en eventueel andere initiatieven.

Binnen de Barneveldse gemeenteraad werd woensdagavond vanuit verschillende fracties richting het college bezorgd gereageerd op de brief en de situatie voor de vereniging. De partij Lokaal Belang stelt in een persbericht als optie voor om een deel van de oude Fraanjeschool te gebruiken om te renoveren als denksportcentrum annex buurtkamer. Dat zou volgens deze partij niet alleen een uitkomst zijn voor de BDSV, maar tegelijkertijd ook kunnen dienen als sociale ontmoetingsruimte voor jong en oud. Janssen: ,,Dat vinden wij eigenlijk helemaal geen gek idee. Nieuwbouw zou natuurlijk het mooist zijn, maar we staan open voor dit idee, als we hierin onze wensen ten aanzien van bijvoorbeeld stilteruimtes kwijt kunnen.”

Bron: Barneveldse Krant