Dit jaar komt BDSV voor het eerst uit in de landelijke competitie. Samen met de vrienden uit Putten is er een mooi sterk team gevormd. Afgelopen zaterdag was het debuut.

We spelen in klasse 5B, waar we op papier het sterkste team zijn. Echter, in zo’n nieuwe klasse, met veel spelers die voor het eerst met het KNSB-tempo spelen, is dat geen garantie op succes.

In de eerste wedstrijd speelden we tegen het 3e team van WSG Winterswijk. Vooral op de lagere borden zouden we moeten toeslaan, de opstelling was daarom weinig bijzonders; nagenoeg op rating.

Al snel was het 2-0, doordat we wonnen op de lagere witborden. Teamleider Jasper Valstar had zich zelf op bord 8 gezet en won al snel een pion, daar kwam een tweede bij en toen zijn tegenstander helemaal klem stond was het afgelopen. Een beetje hetzelfde idee bij Bruun van de Laar (6): 1 pion voor, 2 en toen 3 en daarna was het eindspel een fluitje van een cent.

Het zag verder ook prima uit. Jasper Rijken (3) en Marcel Janssen (7) hadden een stuk gewonnen en op de andere 4 borden stonden we zeker niet minder. Toch vielen we toen een beetje stil.

Jasper plaatste een schijnoffer maar miste een tegentruc van zijn tegenstander, waarna hij moest berusten in eeuwig schaak. De computer was later onverbiddelijk: Jasper had een volle toren kunnen geven en dan nog steeds kunnen winnen met paard en dame.

Kasper Dokter (2) verloor vervolgens. Hij had in een theoretische variant van het Frans veel tijd verbruikt, maar was daar goed uitgekomen. Toch blunderde hij in tijdnood. Toen vervolgens Marcel ook de controle verloor werd het ineens heikel.

Het team rechtte echter de rug en gaf niets meer weg. Op bord 5 had Jeroen van Winkoop lange tijd het beste van het spel. Hij sloeg een vroeg remiseaanbod af, maar leek niet verder te komen. Op een gegeven moment miste hij damewinst, maar niet lang daarna bezweek zijn tegenstander alsnog onder de druk.

Jacco Heij (4) miste een truc in het middenspel, maar bleef overwegend staan. Toen zijn voordeel wegglipte wikkelde hij slim af naar zetherhaling en een nuttig halfje: 4-2.

Dirk Veldhuizen (1) ging nooit meer verliezen in een gesloten stelling met lopers van gelijke kleur en daarmee waren de matchpunten wel binnen. Groot was echter de verbazing toen Marcel kwam melden toch gewonnen te hebben. Hij stond hopeloos verloren maar zijn tegenstander kon promotie niet weerstaan en liep in een matvalletje. Dirk probeerde het nog wel even, maar zag al snel in dat hij niet meer ging winnen.

5,5-2,5 en een prima debuut. Op 3 november vervolgen we ons avontuur. Opnieuw thuis, dus komt dat zien!

Ronde: 1

PSV DoDO/Barneveld 2

WSG Winterswijk 3

Veldhuizen , D. (Dirk) 1903 Musholt , J. (Joachim) 1816 z-w ½ – ½
Dokter , K. (Kasper) 1896 Cvetkovic , R. (Reinhard) 1866 w-z 0 – 1
Rijken , J. (Jasper) 1804 Brinke te, J.H. (Henk) 1541 z-w ½ – ½
Heij , J. (Jacco) 1831 Algera , R.W. (Remko) 1740 w-z ½ – ½
Winkoop van, J. (Jeroen) 1754 Houwers , A. (André) 1547 z-w 1 – 0
Laar van de, B.P. (Bruun) 1848 Klein Langenhorst , G.H. (Gerard) 1571 w-z 1 – 0
Janssen , M.J. (Marcel) 1723 Harxen van, L. (Luc) 1467 z-w 1 – 0
Valstar , J.M. (Jasper) 1745 Klein Poelhuis , J.W. (Jan Willem) 1221 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1813 Gemiddelde Rating: 1596 5½-2½