De dammers van BDSV Barneveld hebben in de eerste ronde van het bekertoernooi van Gelderland (Jan van der Zwan cup) van zich laten horen middels een 8-0 zege op DEZ Laren. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden was het een spannende wedstrijd die halverwege de avond nog alle kanten op kon.

Ap van Ingen was aan bord 2 als eerste klaar tegen Tonnie Schutte. Tegenstander Schutte begon de wedstrijd zeer aanvallend, maar van Ingen wist de stand te neutraliseren. Na een opbouwfase kreeg van Ingen gaandeweg steeds meer druk en wist door een verrassend zetje de partij te beslissen in zijn voordeel. Aan bord 1 speelde Matthias de Kruijf tegen Johan Beltman. De Kruijf was op papier de sterkere speler, maar zoals in veel sporten geldt dat dat niet zo veel uit maakt. In praktijk moet dat altijd nog maar even gebeuren. Vanuit de opening kon de Kruijf geen concreet plan vinden en besloot daarom maar een mindere zet te spelen om de kans op fouten bij zijn tegenstander zo groot mogelijk te maken. Dit betaalde zich uit en de Kruijf wist het uiteindelijk het hele bord onder controle te krijgen. Ook hier was een zetje uiteindelijk beslissend. Ed Blankenstijn speelde aan bord 4 een zeer boeiende partij tegen Herman Beuzel. Toen er pas enkele zetten gespeeld waren vergreep Blankenstijn zich bijna aan een foutieve zet, maar hij doorzag het plan van zijn tegenstander net op tijd. Beuzel zette vervolgens een gevaarlijke aanval in en het was maar de vraag wie er beter stond. Naarmate de partij vorderde en ook de tijd begon te dringen vlocht Blankenstijn er een handigheidje in. Een sterk ogende zet werd genadeloos bestraft door Blankenstijn en dit leverde hem niet veel later partijwinst op. Tot slot was Evert van de Pol bezig aan bord 3 tegen de sterkste speler van DEZ Laren Egbert Harkink. Van de Pol kreeg na de opening licht voordeel en bouwde daarna zijn stand rustig op. Harkink kon mede door de tijdsdruk een aantal keren niet het sterkste plan vinden waardoor van de Pol een sterke aanval kreeg. Na nog enkele krachtzetten van van de Pol kwam er een eindspel op het bord die overtuigend werd gewonnen door de Barnevelder.

Door deze 8-0 overwinning hebben de Barneveldse dammers zich geplaatst voor de tweede ronde van de Jan van der Zwan cup. De tegenstander in de tweede ronde wordt bepaald door loting.