Na een coronapauze mocht het zestal afgelopen donderdag weer aantreden, ditmaal tegen Doorn-Driebergen. Remy, Fabian en Stan waren helaas verhinderd, maar gelukkig konden Kees, Richard en Diego voor hen invallen. Om acht uur begon de wedstrijd in Driebergen.

Op bord zes maakte Diego zijn debuut en dat ging van een leien dakje. Door een paar intimiderende zetten van Diego raakte zijn tegenstander van slag en ruilde zomaar zijn dame voor een toren in onderstaande stelling. Wit speelde nog even door maar toen hield hij het voor gezien. Een lekkere eerste externe partij voor Diego en het eerste punt voor Barneveld is ook binnen.

Als tweede was Maarten klaar op bord vier. Hij speelde zijn favoriete opening met zwart, maar wit had zijn spel aardig onder controle en koos voor een sterke opstelling van zijn stukken. Na afruil van enkele stukken was de stelling gelijk en werd remise overeengekomen in onderstaande stelling. 0.5 – 1.5 in het voordeel van Barneveld.

Kort daarna ging er een zucht van verlichting door de zaal. Marcel had zijn partij op bord één, na een moeizaam gevecht met zichzelf en de hond van zijn tegenstander, gewonnen. Vroeg in de partij speelde Marcel al Pg5 met wit. Dat was een goede zet geweest als zijn tegenstander de zet Lb4+ niet had gezien. Dit dwong Marcel al vroeg de rokade op te geven. Daar maakte zwart dankbaar gebruik van, door de aanval op wits koning te openen. Maar nadat Marcel de hond van zijn schoot had gestuurd en met de moed der wanhoop een tegenaanval begon, verloor zwart het overzicht en kon Marcel de overwinning opeisen. 0.5 – 2.5.

Kees speelde een prima partij op bord drie. Na een leuk schijnoffer met zijn loper op h7, won hij een pion. Zijn tegenstander speelde echter solide en bood na verloop van tijd remise aan in onderstaande stelling, en dat nam Kees aan. Prima invalbuurt van Kees dus! De stand is 1 – 3.

Op bord twee had Willem een sterke koningsaanval met zwart. Hij won daar een pion mee, maar het viel nog niet mee dit om te zetten in winst. Vooral ook omdat afwikkelen vaak een eindspel met ongelijke lopers zou opleveren. Maar in onderstaande stelling werd dan toch wits lot bezegeld. Pd2 werd gespeeld, maar dit verliest een pion na Pa4. In plaats van Pd2 was Pe1, b4 of Ld1 beter, want zwart kan niet op e4 slaan, vanwege Ld3 of Lc2. Hierna werden snel meerdere pionnen van wit opgehaald en kon de zwarte a-pion doorlopen. 1 – 4

De overwinning was dus binnen, maar op bord 5 zat Richard nog hard te strijden. Na een ingewikkelde partij was een eindspel van toren en pion tegen loper en twee pionnen ontstaan. Nadat dit lang gelijk op was gegaan, beging Richards tegenstander in tijdnood dan toch een fout. In onderstaande stelling speelde zwart Lc4 en Richard profiteerde direct met Tg3+. Zwart speelde nog enkele zetten door, maar moest toen capituleren.

Zo werd de eindstand 1 – 5. Een uitstekende prestatie voor een wedstrijd met maar liefst drie invallers!

De volgende wedstrijd is de thuiswedstrijd tegen Wageningen op 22 februari.