Bij deze de tekst van het artikel wat vandaag verscheen in de Barneveldse Krant:

BARNEVELD] De Barneveldse dam- en schaakvereniging heeft een duidelijk toekomstbeeld voor ogen: een multifunctioneel gloednieuw gebouw aan de rand van het Barneveldse centrum, geschikt voor allerhande denksporten, nieuwe binnensportactiviteiten en eventueel andere initiatieven. Om dat voor elkaar te krijgen, zoekt de vereniging nu ‘partners in crime’. ,,Want met alleen onze vereniging vul je zo’n nieuw pand niet.”

,,Een prachtig pand hebben ze, aan de ene kant in de vorm van een schaaktoren, mét kantelen, en aan de andere kant met zwarte en witte blokken. Zoiets zou in Barneveld toch prachtig zijn”, zegt lid van de huisvestingscommissie Henrie van Beusekom van de Barneveldse dam- en schaakvereniging (BDSV). Hij heeft het over het onderkomen van schaakclub en Passant in Bunschoten-Spakenburg, waar de Barneveldse club geregeld te gast is. ,,Wat zouden wij ook graag onze eigen toren hebben”, droomt Van Beusekom.

Een heel gekke gedachte is dat niet, stelt ook Marcel Janssen van de BDSV. De club maakt nu nog gebruik van een klein en donker pand aan de Churchillstraat, in de schaduw van het Schaffelaartheater. Deze plek moet de vereniging op termijn echter verlaten vanwege nieuwbouwplannen voor onder meer de naastgelegen Ds J. Fraanjeschool. Reden voor de vereniging om in juni vorig jaar bij de politiek aan de bel te trekken. ,,En met succes”, zegt Janssen. ,,De gemeenteraad gaf het college van b. en w. vervolgens de opdracht aan de slag te gaan met een nieuw huisvestingsplan voor ons, eventueel in combinatie met andere denksportverenigingen. Goed nieuws voor ons, want het huidige onderkomen is te klein en niet representatief richting andere verenigingen die hier in competitieverband komen spelen, en het mist de nodige stilteruimtes. Dammen en schaken op hoog niveau vereist concentratie.”

De opdracht aan het college leverde tot nu toe een lijstje met een tiental meerdere mogelijkheden in bestaande panden in Barneveld op. ,,Waar we samen met wethouder Didi Dorrestijn goed naar hebben gekeken”, zegt Van Beusekom. ,,Sommige locaties vielen snel af, over specifiek één plek zijn we nog in gesprek. Dat pand zou voor ons tijdelijk geschikt zijn, mits wel enigszins aangepast.” Om welke locatie het hier gaat, wil hij nog niet vertellen, omdat het nog niet helemaal zeker is.

Van Beusekom: ,,Ons huisvestingsplan wordt in ieder geval wel serieus opgepakt en de kans is groot dat we op tijd kunnen verhuizen naar deze tijdelijke plek, maar die droom van een eigen nieuw onderkomen blijft op de achtergrond ook aanwezig. Daarom willen we op dat vlak nu ook verdere stappen zetten.We willen op meerdere borden blijven schaken. Qua locatie hebben we van de wethouder begrepen dat er drie mogelijke plekken zijn aan de rand van het centrum waar ruimte is voor een nieuw gebouw en waar de gemeente grond in bezit heeft. Als vereniging met ongeveer honderd leden en één vaste speelavond per week zijn wij echter te klein om zoiets in ons eentje op te zetten.”

Daarom zoekt de vereniging nu actief andere partijen voor een gezamenlijk plan. ,,In de eerste plaats valt te denken aan andere denksportverenigingen. De bridgeclub die nu in de Veluwehal zit, meldde zich bijvoorbeeld eerder al”, zegt Janssen. ,,Maar te denken valt ook aan gamers en darters.” Van Beusekom: ,,We willen daarnaast ook breder kijken, naar bijvoorbeeld nieuwe initiatieven voor binnensport. Wat te denken van speedsoccer of trampolinespringen? Dat zijn momenteel populaire bezigheden, waarvoor in Barneveld vooralsnog geen ruimte is. We zouden die belangstelling best wat willen aanzwengelen.” Combinaties zouden wat hem betreft ook mogelijk zijn met andersoortige culturele verenigingen of verzamelaars.

De BDSV, opgericht in 1935, telt momenteel ongeveer honderd leden in de leeftijd van 7 tot 83 jaar. Janssen: ,,We zien dat momenteel vooral het schaken weer in opkomst is, ook omdat schoolschaken landelijk meer op de agenda staat. We verwachten een verdere groei van de vereniging, helemaal als we eenmaal op een mooie plek zitten.” Op  26 februari houdt de vereniging in samenwerking met BeActive een inloopavond over de toekomstplannen, in het huidige gebouw aan de Churhillstraat 68. Vooral initiatiefnemers met ideeën die zouden passen in een nieuw denksport- en binnensportcentrum zijn van harte welkom.”

Bron: Barneveldse Krant, 03-02-2017