De eerste wedstrijd voor het Barneveldse zestal staat op de planning. Vanavond is het 11 oktober en de kameraden uit Putten zijn op bezoek. Een op papier zware tegenstander, dus de Barnevelders moeten er wel voor knokken om hier een resultaat uit te halen. En dat blijkt ook meteen als we na de opening de stellingen bekijken.

Op bord 5 zien we Maarten een moeilijke partij ingaan. Tegen Nerijus is bekend dat je je niet moet laten opjagen door het snelle spel, maar deze memo is niet bij Maarten aangekomen. Na een halfuur spelen ziet de stelling er zo uit dat Maarten een stukoffer als enige uitweg ziet, maar helaas leidt dat alleen maar tot erger. Geen verrassing dus als na een iets langere tijd het doek valt en het 1-0 voor PSV/ DoDo staat.

Normaal gesproken zou ik chronologisch alle borden nagaan, maar hier een kort intermezzo om Remy (1) te bekijken. Na een interessante stelling is er 3 keer herhaald, maar legt Remy nog even aan Kasper uit hoe remise claimen werkt en spelen ze verder. 

Fabian (4) mag aantreden tegen invaller Jan Bakker en speelt een evenwichtige partij. Na een mooie afwikkeling lijkt het erop dat het tij 2 kanten op kan keren, en mat achter de paaltjes bij allebei kan gebeuren. Gelukkig weet Fabian hier goed uit te komen en lijkt zelfs voor te staan, waarna het geanticipeerde voorkwam. In voordeel van Barneveld gelukkig, want die mat achter de paaltjes is toch funest gebleken. 1-1 dus.

En dan zijn er nog 4 partijen bezig om 23.00u, dus de spanning droop er vanaf. Willem stond goed, Marcel was bezig een offer om te zetten en Stan stond vrijwel de hele partij gelijk. En Remy is een remiseschuiver geworden, dus die pot leek gespeeld.

Stan mocht als eerst afronden, na een heen en weer, waarbij de computer ook niet verder komt dan +1.5, er een enkele goede zet gemist wordt, slaat het noodlot toe. Stan (6) kan profiteren van de blunder van zijn tegenstander en kan pardoes de partij afmaken zoals in de afbeelding te zien. Een mooi punt weer voor BDSV dus!

Niet kort daarna mag ook Marcel (3) zijn partij afronden, hij heeft zijn offer om kunnen zetten naar een 5 pionnen voor een stuk en is daarmee oppermachtig. Tegenstander Diederik geeft zich dan ook gewonnen na een mooie partij van Marcel en zo staan de Barnevelders al op hun punt.

Zo zijn er nog 2 partijen bezig, maar waar Remy remise aangeboden heeft en Kasper de situatie op het 2e bord goed bekijkt, lijkt Willem oppermachtig. Vanaf zet 8 heeft hij een positionele voorsprong weten te krijgen en heeft dan ook geen moeite deze om te zetten naar een overwinning. Een hele mooie partij, waarbij Willem duidelijk de betere was en dan ook verdiend de punten naar Barneveld getrokken heeft. En Remy? Die kreeg eindelijk zijn laffe halfje van Kasper. 4,5-1,5 dus, een mooi resultaat!

 

 

In partij Stan – Hans de funeste zet, een makkelijke zet om het af te maken op bord 6.

De eindfase tussen Willem – Erik op bord 2. Een mooi positioneel schouwspel om de winst binnen te harken.

Rating
Rating
Sennema, R. (Remy) 1829 Dokter, K. (Kasper) 1885 ½ – ½
Verheij, W. (Willem) 1773 Breukelen van, E. (Erik) 1681 1 – 0
Janssen, M.J. (Marcel) 1760 Donk van, D.H. (Diederik) 1679 1 – 0
Rijken, F. (Fabian) 1636 Bakker, J. (Jan) 0 1 – 0
Jol, M.C. (Maarten) 1459 Jankovskis, J. (Nerijus) 1358 0 – 1
Ridder van de, G.J. (Stan) 1155 Bloemen, H. (Hans) 1626 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1602 Gemiddelde Rating: 1646 4½-1½