Het eerste schaakteam van de Barneveldse Dam- en Schaakvereniging heeft de eerste twee wedstrijden van het seizoen verloren. Een thuisnederlaag tegen Hoogland werd opgevolgd door een nederlaag tegen ZSG Zwolle.

De wedstrijd tegen Hoogland is al jaren een vaste waarde op de kalender en gaat vrijwel ieder jaar tot aan middernacht gelijk op. Ook dit jaar had het resultaat twee kanten op kunnen vallen, maar viel de beslissing eens niet in de laatste wedstrijd. Rijk (5) had halverwege de avond de vrede al getekend na een relatief rustige partij. Stan (7) en Bruun (8) speelden prima partijen, maar kregen de aanvalskansen van de tegenstander niet onder controle. Daartegenover stond een relatief eenvoudige overwinning van Kevin (1), die net na de opening de stelling mocht versimpelen naar een relatief eenvoudig te winnen eindspel. Een kleine achterstand stond daarmee op het scoreformulier, maar de overige borden zagen er niet slecht uit.

Jacco (3) kwam er echter niet doorheen en Robin (2) overzag een combinatie waarmee hij twee pionnen verloor. Hiermee had Hoogland het eerste wedstrijdpunt al binnen. Daar kwam nog een tweede punt bij toen Leendert (6) gruwelijk misgreep en in 1 zet zijn sterke partij zag veranderen van een gewonnen eindspel naar een duidelijk verloren eindspel met een niet meer te stoppen vrijpion. De ietwat gelukkig tot stand gekomen overwinning van Jeroen (4) was er daardoor alleen nog 1 die de stand iets draaglijker maakte.

Vrijdag 6 oktober lag in Zwolle een nieuwe mogelijkheid om de eerste wedstrijdpunten van het seizoen te pakken. Hoewel er verloren werd met het kleinst mogelijke verschil heeft een gelijkspel of meer er nooit echt ingezeten.

Al vroeg op de avond koos Willem (5) voor een verkeerd offer en kon hij er weer mee stoppen. Naast hem leek Bruun (6) hierdoor ook wat afgeleid en niet veel later kostte dat een toren. Hoewel Bruun nog wel doorvocht kwam hij nooit meer helemaal terug in de wedstrijd. Fabian (7) speelde een sterke partij, maar bereikte niet genoeg om op de winst te spellen, met een logische remise als gevolg. Jeroen (2) had ondertussen zijn niet helemaal geslaagde opening omgetoverd tot een stelling met goede tactische kansen. Deze werden in tijdnood voor Jeroen echter door zijn tegenstander benut. Kevin (1) trof ondertussen een tegenstander die de hele avond met grootmeesterlijke precisie zat te spelen. Optisch ging dat nog lang goed, maar ook hier ging het in tijdnood van kwaad naar erger. De nederlaag stond daarmee al vast.

Nathan Adams (8) heeft intern al menig speler overtuigd van zijn kunnen, maar vorig seizoen had hij in het eerste vooral de pech juist tegen de sterkste tegenstanders te mogen invallen. Dit was telkens net een brug te ver. Ook nu mocht hij meespelen tegen een op papier sterke tegenstander, maar verliep het allemaal anders. Na een goede opening kreeg Nathan het betere van het spel en nadat hij het tegenspel had geneutraliseerd kon hij doordrukken voor zijn eerste overwinning in het eerste externe schaakteam van BDSV. Na dit goede voorbeeld van Nathan wisten ook Jasper (3) en Leendert (4) hun partij te winnen. Jasper stond de hele partij beter en is waarschijnlijk nooit echt in de problemen geweest. Ook Leendert stond de hele partij beter, al leek zijn stelling nog niet heel eenvoudig gewonnen toen zijn tegenstander door zijn tijd heen was.

Een positief ingesteld iemand ziet een duidelijke stijging in de eindstanden van beide wedstrijden. Nog meer goede hoop voor de volgende rondes kan worden geput uit de wedstrijd uit de KNSB-competitie van de volgende dag, waarin drie van de vier schlemielen tegen Zwolle ineens de helden bleken. Daarover in een ander verslag ongetwijfeld meer!