De eerste keer dat Rhenen en Barneveld elkaar treffen, is meteen een memorabele. De Barneveldse vier, Remy, Paul, Willem en Stan, kijken meteen tegen een ratingverschil van gemiddeld 100 per bord maar laten zich niet kennen. De klok slaat 8 keer en de klokken worden aangedrukt. Beide ploegen hebben 1 pot gewonnen en 1 pot verloren, dus er kan al veel gehaald worden hier.
Remy gaat op bord 1 met wit goed van start, hij speelt tegen het Scandinavisch en kwam een pion voor. Die moest hij later wel opgeven om complicaties te voorkomen. Na een paar zetten verder voor een keuze stond om actief of veilig te spelen, koos hij het laatste en dat bleek meteen voldoende. Nadat er eigenlijk vooral stukken geruild werden, stond er een bijna symmetrische stelling waarin niks te halen viel. Een remise was dus wel terecht. Wel leuk om te zeggen, dit werd om kwart voor 9 al beslist, dus veel geschaakt was er niet.

Keerpunt pot Paul. Partij gaat verder 16. Bxf3 17. Rxf3 fxe5 18. fxe5 Rxf3 19. gxf3 Qxc2 20. Nxe8 Rxe8 21. Qxd7 Qg6+. Computer geeft op dit punt -3 aan.

Paul mocht bord 2 bemannen, en ging vanuit het Siciliaans er vol voor. En aangezien het Paul is, kwam er weer een hele dynamische stelling uit vol kansen. Nadat Paul in de opening zijn tegenstander misschien iets te veel ruimte gaf, maakte Paul daarna geen fouten meer. Zijn tegenstander daarentegen wel, en Paul wist dat mooi af te straffen. Toen hij zijn toren en loper kon afruilen tegen de dame van zijn tegenstander, was het alleen nog een kwestie van afmaken. Paul deed dat, en zijn tegenstander gaf het maar op. Mooi punt voor Paul dus.

Stan deed ook weer zijn best om te klimmen in rating. Hij had de vorige keer verloren bij het viertal, dus hij mocht zichzelf bewijzen op bord 4. Na met zwart creatief om te moeten gaan met 1. b4 kreeg hij al gauw te maken met een aanval op zijn koningsvleugel. Met maximaal vechten dacht Stan er wel uit te komen. Zijn tegenstander leek echter van niet te vinden en ging er vol voor. Met een beetje geluk maar ook met kundig verdedigend werk leverde dit genoeg op voor Stan: een toren voor en het grootste gevaar geweken. Het eindspel was dan niet simpel, maar werd efficiënt en kundig afgewerkt met nog een stukoffer om schaakmat op het bord te krijgen. Dit maakte dan ook zo dat de overwinning in handen van de Barnevelders was!

Hier de positie die Stan afdwong, misschien een leuke puzzel om af te maken. Zo ging de partij verder: 39. Bxe3 40. fxe3 Qh2+ 41. Kf3 Qh3+ 42. Ke2 Qxe3+ 43. Kd1 Qd3+ (44. Kc1 Re1#)

Als laatste mocht Willem zich nog bewijzen. Hij kwam lekker de opening uit, maar helaas kon ik niet zien wat er precies gespeeld werd. Hij speelde goed en kwam zo ook een pion voor in een mooie stelling. Hij nam er de tijd voor en ging voor de overwinning, volledig terecht. Die gewonnen pion was compleet zonder compensatie en hij streefde naar de overwinning. Maar het noodlot sloeg toe en Willem maakte in tijdnood een cruciale fout, waardoor hij zijn tegenstander een stuk cadeau deed. Dat was natuurlijk funest, maar Willem bleef doorspelen. Maar toen Stan het punt binnen had, wist ook Willem dat het nergens meer voor was. 10 minuten later moest Willem in compleet verloren stelling dan ook de hand schudden. Maar, punten voor de Barnevelders mogen mee naar huis!