De toon werd mooi gezet, het tweede achttal werd warm verwelkomd bij de Edese Schaakvereniging, die zo ver gingen om elk bord persoonlijk te maken met naambordjes en al. Klokslag 8 uur werd er begonnen en zaten (op volgorde) Remy, Marcel, Paul, Willem, Kees, Stan, Fabian en Maarten klaar voor hun tegenstanders.

Al gauw werd er duidelijk waar de punten gehaald moesten worden, nadat Maarten, Fabian en Stan niet lekker de opening uitkwamen en de eerste borden van Barneveld het tegenovergestelde deden, waardoor het leek alsof er hard gevochten moest worden voor een overwinning.
Als eerste was Fabian klaar, die een strakke pot speelde, maar uiteindelijk in een eindspel kwam waarin hij 1 pion achter stond. Hij wist dit echter goed te bevechten en kwam er goed bovenop. Toen hij daarna remise aanbood, keek zijn tegenstander een minuutje naar het bord en wist dat dat het maximale was.

Daarna was Stan klaar, die aardig had zitten knoeien en met een slechte structuur en een pion achter maar wat aan moest schaken. Wonder boven wonder begon het ergens op te lijken en toen Stan in een pion achter, gelijkzijdige loper een remise aanbood, liep zijn tegenstander even naar de teamcaptain voor overleg maar accepteerde de remise wel.

In de tussentijd had Remy complete controle over zijn tegenstander en liet dat ook graag merken. De aanval was in volle toeren en zijn tegenstander had geen ruimte om te ademen. Nadat Remy’s toren de 8e rij had bereikt, waren de dagen van zijn tegenstander ook geteld. Er werd nog een aantal zetten gespeeld, maar na een groot materiaalverlies nam Remy het puntje mooi mee.

Kees speelde ook een sterke pot, waarin hij constante druk kreeg van zijn tegenstander. Hij kwam daar wel goed uit en ging vol voor de overwinning. Toen alle stukken afgeruild waren, leek er alleen geen opening meer in te zitten voor Kees. Hij bood remise aan en dat werd geaccepteerd.
Maarten kwam ook goed de opening uit en maakte zich op voor een harde aanval. Dit leek veelbelovend, maar een rekenfoutje maakte er een flop van. Maarten moest met een toren achter er nog wat van maken, maar zag zelf ook in dat dit heel erg optimistisch was. Uiteindelijk moest hij opgeven, en de punten laten aan zijn tegenstander.

Marcel was er ook bij, en die speelde een sterke pot. In een nagenoeg gelijke stelling, wou hij proberen er meer van te maken en dacht een mooi moment te vinden om een winnend eindspel in te gaan. Alleen toen was er een zet waar hij geen rekening mee had gehouden en moest hij overlevingsmodus ingaan. Dit was alleen in een paar zetten zo gefikst, en na een handig eeuwig schaakje was hij blij met het halfje.

Willem liet ook het een en ander zien op het vierde bord. Tegen oud-BDSV’er Hermen Ketel. De tijd werd genomen en zo ging Willem met misschien een klein voordeel maar een tijdachterstand van 40 minuten richting het eindspel. Willem probeerde alle complicaties te vermijden om zo direct te kunnen schaken en leek zo langzaam te winnen, maar zeker was het allesbehalve. Maar toen was er blijkbaar nog wat BDSV over in Hermen en gaf hij pardoes zijn dame cadeau. Willem accepteerde dit gretig en Hermen had het ook meteen gezien. Puntje voor Willem dus.

Als laatst waren de ogen op Paul gericht. Hij had al laten zien dat hij de sterkere speler was door een harde aanval op de koningsvleugel te gooien en met succes. Hij kreeg twee stukken voor zijn toren en stond veel actiever in het eindspel. Hij nam de tijd en maakte zijn tegenstander vlekkeloos af. Zweet van het voorhoofd geveegd en een puntje, ook voor Paul.

Al met al maakt dit een uitslag van 3-5 in het voordeel van Barneveld en gingen onze schakers blij naar huis!

Edese S.V. 2 Barneveld 2
1. Dullaart, P.J. (Peter) 1685 Sennema, R. (Remy) 1811 z-w 0 – 1
2. Raan van, J.M. (Jos) 1650 Janssen, M.J. (Marcel) 1749 w-z ½ – ½
3. Thuijls, J.M.P. (Hans) 1606 Hammen van der,(Paul) 1644 z-w 0 – 1
4. Ketel, H.W. (Hermen) 1630 Verheij, W. (Willem) 1658 w-z 0 – 1
5. Nienhuis, S.C. (Sebo) 1647 Hendriksen, C. (Kees) 1541 z-w ½ – ½
6. Dijk van, C. (Kees) 1601 Ridder van de, (Stan) 936 w-z ½ – ½
7. Hartsuiker, J. (Jan) 1539 Rijken, F. (Fabian) 1528 z-w ½ – ½
8. Krijgsman, D. (Dick) 1554 Jol, M.C. (Maarten) 1469 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1614 Gemiddelde Rating: 1542 3-5