Donderdag 3 november stond de eerste wedstrijd van het eerste viertal op het programma, voor het eerst met vier ‘jonkies’ in één auto. Met de wetenschap dat we een week eerder met het achttal al met 5-3 van HSG hadden gewonnen reisden we met vertrouwen af naar Hilversum. Zonder eerst naar de verkeersinformatie te kijken overigens. Het was hommeles op de A1, wat resulteerde in een flinke vertraging. Gelukkig wachtte HSG netjes en werden de klokken niet aangezet, niet geheel onbelangrijk met een speeltempo van 1 uur 45 minuten zonder increment.

Met het viertal spelen we altijd mooie wedstrijden tegen HSG en ook nu was het weer een spannende wedstrijd. Leendert speelde lang een gelijk opgaande wedstrijd met zwart op bord 2. Hij overzag op enig moment echter een mooie zet van zijn tegenstander. Leendert heeft zojuist Dxc3 gespeeld:

leendert

29 … Pxg6+! Het paard mag niet geslagen worden vanwege Dh6+ Kg8 Te7. Wit won dus de kwaliteit en uiteindelijk ook de partij. Helaas!

Jasper mocht op bord 1 met wit aantreden tegen de heer Punter. Het werd een knotsgekke partij. Jaspers tegenstander koos ervoor om zijn koning in het midden te laten en begon aan een opmars met zijn h-pion, door chess.com ook wel genoemd harry the h-pawn. Jasper was niet onder de indruk, kwam een stuk voor en kreeg even later de mogelijkheid om een fraaie zet uit te voeren:

jasper

29 g7! Niet harry the h-pawn, maar garry the g-pawn!

Op bord 4 kwam ondergetekende met zwart na de opening optisch iets beter te staan. Met een loper op c4 en pionnen op d5 en b5 kon ik de damevleugel fixeren, waarna ik aan een opmars op de koningsvleugel begon. Mijn tegenstander deed echter een interessant stukoffer, wat ik in wederzijdse tijdnood niet aan durfde te nemen. In plaats daarvan wikkelde ik af naar een eindspel waarin ik een vrijpion had. Er was nog niet veel aan de hand maar een aantal positionele blunders van mijn tegenstander hielpen mijn pion naar de overkant waarna het punt bijgeschreven kon worden.

Toen was alleen Jeroen nog bezig, net als vorige week met het achttal. Ook nu weer werd de partij beslist in de tijdnoodfase. Onderhand weten we nu dat we dit wel aan Jeroen kunnen overlaten. Er komt dan een verbeten trek op zijn gezicht en hij denkt ‘ik ram je eraf mannetje’, wat dan meestal ook gebeurt. Ook nu werd het eindspel vastberaden naar winst gevoerd. Zijn tegenstander zag het allemaal niet meer gaf van alles weg waardoor de overwinning binnen was. Traditioneel werd dit gevierd met een bezoek aan de McDonalds op de terugweg.

Jacco Heij

HSG 1 (1656)   Barneveld 1 (1746)  1-3
Kees Punter 1702 Jasper Rijken 1845 0-1
Mirko Lukacs 1699 Leendert Hartevelt 1776 1-0
Henk Cornelissen 1598 Jeroen van Winkoop 1650 0-1
Gijs van den Brand 1625 Jacco Heij 1715 0-1