7 november, 19:45 staat het zestal in Zutphen klaar om de strijd aan te gaan. Het lijkt in leeftijd een divers team, maar qua rating lijken ze nagenoeg allemaal op hetzelfde niveau te spelen, rond de 1500. Als we op papier kijken, lijkt Barneveld dus de favoriet.

We starten bijna allemaal op tijd, alleen de tegenstander van Stan (6) is nog onbekend. Maar als die 10 minuten na tijd gerekruteerd wordt, kan ook hij de partij starten.

Het lijkt al vrij snel een moeilijke avond te worden, aangezien Maarten (5) en Stan elkaar aankijken en beslissen 1 breincel te delen voor deze avond. Wat dat betekent? Een zak hooi had nog beter kunnen schaken dan die twee gecombineerd, dit is dan ook heel snel te zien in het resultaat. Stan probeert een Pirc te spelen die hij nog nooit geprobeerd heeft en blundert op zet 16 grandioos genoeg om op te geven, waarna Maarten het dan wel 20 zetten extra heeft volgehouden, hij meer een langzaam maar gelijk lot onderging. Geen goed begin dus met een 2-0 achterstand.

Gelukkig is teamcaptain Willem (2) in vorm en ook vanavond heel scherp. Na een hele sterke opening staat hij dan ook al op een mooie -2 volgens de analyse, en nadat de tegenstander ook ziet hoe slecht het eigenlijk gaat, maakt hij een enorm optimistisch offer. Gelukkig wordt dit meteen gezien door Willem, die zijn schouders ophaalt, het offer accepteert en verder speelt. Dit bleek ook de goede zet, want het offer werkte niet en nadat Willem zelfs promoveert tot showpaard, is ook dit een tactische maar langzame dood voor de tegenstander en staan we weer op 2-1.

Fabian (4) is de volgende die gauw klaar is. Het is nog geen 10 uur, maar de meeste partijen lijken gespeeld. Fabian speelt sterk en dit merkt zijn tegenstander ook. Een benauwde positie krijgt de jonge strijder dan ook om zijn oren, maar Fabian maakt geen fouten en straft alle kleine onnauwkeurigheden dan ook af. Zijn tegenstander merkt dit ook op tijd en geeft uiteindelijk op, zodat Barneveld weer op gelijke hoogte is na een dramatisch begin. 2-2

Dan blijven alleen Remy (1) en Marcel (3) over. Waar we Remy constant gebarend langs zien lopen met 2 vingers in zijn neus, horen we Marcel alleen maar klagen over zijn spel. We hebben Marcel wel eens horen zeggen dat hij tegen zichzelf en zijn tegenstander loopt te schaken, dit leek weer zo’n dag. Nadat Marcel dan ook een stuk voor 2 pionnen offert, lijkt het een lange avond te worden.

Remy maakte zijn belofte volledig waar, er hoeven niet veel woorden voor gebruikt te worden. Een beheerste overwinning is al zwak uitgedrukt, dus daar laten we het ook bij. Barneveld op matchpunt met 2-3!

Dan zijn de ogen gericht op Marcel. Niet veel Barneveldse, want auto Willem zat in Apeldoorn al te genieten van wat McDonald’s. Met de woorden van Remy moeten we het dan ook doen. En dat ging op en neer: ‘Remise door eeuwig schaak’, ‘Ga maar uit van 0 voor Marcel’ naar ‘Marcel heeft serieuze winkansen’ tot ‘Hij gaat winnen, het is ondekbaar mat!’. Helaas heb ik niet de informatie om deze rollercoaster te delen, maar het punt staat! Barneveld draait de score helemaal om en maakt het dus 2-4.

Rating
Rating
Meijer, R. (René) 1578 Sennema, R. (Remy) 1834 0 – 1
Ferfers, J. (Jacques) 1544 Verheij, W. (Willem) 1775 0 – 1
Dam van, N. (Nathan) 1576 Janssen, M.J. (Marcel) 1761 0 – 1
Kasza, M. (Martijn) 1458 Rijken, F. (Fabian) 1617 0 – 1
Velzel, W. (Wester) 1503 Jol, M.C. (Maarten) 1445 1 – 0
Teunisse, R.J. (Rob) 0 Ridder van de, G.J. (Stan) 1195 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1532 Gemiddelde Rating: 1605 2-4

Hier het optimistische offer in partij Willem

Hier het sierpaard door a1=P?!