Het is dinsdag 6 december 19.45u en we mogen weer. De borden worden nog op gezet terwijl de tegenstander binnenloopt en Remy loopt rond met een biertje in de hand. Helemaal geen verrassingen dus, ook niet in de opstelling! Enkel een kleine wisseling, maar Remy nog steeds op het kop!

De avond begint zodra Willem zijn welkom heeft gedaan, en de klokken staan aan. Al meteen beginnen er gebalanceerde partijen te ontstaan met niet echt duidelijke voorsprongen. Tenminste, bijna overal.

Vandaag is Remy (1) als eerst klaar. Hij speelt zoals gewoonlijk een sterke partij waarbij hij veel mag aanvallen. Een gespannen stelling waarbij ongeveer elk stuk van Remy’s tegenstander aangevallen staat, en dat valt dan ook om als een kaartenhuis. Remy houdt de druk erop en na een goede dreiging gooit zijn tegenstander de handdoek in de ring. Een vroege 1-0 dus.

Daarna duurt het heel lang voordat de volgende klaar is, om 11 uur speelt iedereen nog! Maar dan komt er een doorbraak, die is nog welkom ook! Marcel (3) speelt een sterke partij en komt er ook goed doorheen. Halverwege heeft Marcel het ook al wel gezien, maar zijn tegenstander speelt stug door en hoopt op nog een kans. Maar die wordt niet gegeven, dat betekent 2-0 voor Barneveld!

Niet veel later is Fabian (4) de volgende die de partij mag afronden. Na een spannende stelling en een vroeg offer op de koningsvleugel houdt Fabian het initiatief en de druk blijft hoog. Als op een gegeven moment Fabians tegenstander geen andere oplossing ziet dan terugofferen om de stelling engiszins te redden, is het duidelijk wie de winnaar gaat worden. Fabian sluit het spel dan ook af met een voorsprong van 3 pionnen en die gaan onstopbaar worden, maar daarvoor gelooft zijn tegenstander het wel: 3-0 voor Barneveld!

Stan (5) was daarna de volgende die mocht afronden. Na een heel comfortabele Siciliaanse verdediging houdt Stan het initiatief. Dit probeert hij ook om te zetten naar een goede stelling en dat lijkt aardig te lukken. Als hij dan ook in het afwikkelen 2 pionnen wint, en zelf een vrijpion heeft lijkt de partij aardig gespeeld. Maar niets bleek minder waar, er kwam nog een gevaarlijke dreiging waar Stan moest opletten om niet mat te gaan, maar die werd afgewimpeld. Alleen kostte dit hem één van zijn pionnen en dat maakte dat Stan een remise zag en die aanbood. Dit werd ook gretig geaccepteerd, ook aangezien de stelling nog steeds winnend was voor Stan. Helaas een halfje weggegeven, maar wel de punten binnengesleept: 3,5-0,5

Dan zijn er nog 2 bezig. Willem (2) lijkt een goede aanval te hebben en speelt sterk, terwijl Maarten (6) om kwart voor 12 nog steeds in het middenspel lijkt te zitten zonder voor- of nadeel. Willem probeert de druk hoog te houden en wil voor de overwinning gaan en is daarbij ook niet bang voor een offer. Helaas naar mate de tijd vorderde, bleek dit offer niet het juiste en moest Willem grote verliezen incasseren. Dit leidde al gauw naar een verloren stelling, maar Willems grote held was de klok. Zijn tegenstander had nog minder dan een minuut op de klok en zag dan ook niet een manier om die tijd te gebruiken voor een overwinning. Op een bepaald moment biedt hij dan ook remise aan, welke Willem graag aannam. 4-1 dus!

Maarten zocht ook een manier om zijn partij om te zetten. Met een prima stelling hoopte hij er dan ook het maximale uit te halen, en nam daar ook de tijd voor. Helaas voor hem had zijn tegenstander hetzelfde plan, en betekende dit een taaie pot waar weinig gebeurde. Maar alsnog werd er prima geschaakt, maar helaas moest Maarten de laatste fout maken en dat werd hem fataal. Zijn tegenstander drukt dan ook goed door en haalt nog een eretreffer binnen voor de Voorstenaren en maakt het een eindstand van 4-2!

Vrijdag 20 januari is de volgende wedstrijd, de kraker tegen mede-koploper Hoevelaken. Dat belooft een moeilijke pot te worden, met veel op het spel!

 

BDSV 2 Rating Voorster Schaakclub 2 Rating Ronde 3
Sennema, R. (Remy) 1845 Schurink, H. (Harry) 1487 1 – 0
Verheij, W. (Willem) 1774 Boer de, J. (John) 1483 ½ – ½
Janssen, M.J. (Marcel) 1764 Bruin de, L. (Lammert) 1416 1 – 0
Rijken, F. (Fabian) 1625 Jansen, M.H. (Maarten) 1413 1 – 0
Ridder van de, G.J. (Stan) 1195 Konijnenberg, E. (Esther) 1401 ½ – ½
Jol, M.C. (Maarten) 1436 Hoekman, D.J. (Dick) 1338 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1607 Gemiddelde Rating: 1423 4-2